Business Inspiration | Konsekvenser av ett kontrollerande versus tillitsfullt ledarskap
16267
post-template-default,single,single-post,postid-16267,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive
 

25 sep Konsekvenser av ett kontrollerande versus tillitsfullt ledarskap

Kontroll är bättre än tillit, påstod controllern under ett av våra möten. Och när det kommer till redovisning och ekonomisk uppföljning kan jag inte annat än hålla med. Men i andra sammanhang får kontroll förödande effekter för den enskilde medarbetaren, arbetsklimatet och företagets prestationer.

All forskning visar att kontroll kväver allt engagemang och dödar den inre motivationen. Även de personer som av naturen har ett starkt driv, är vana att ta ansvar, lösa problem efter eget huvud och helt naturligt använder sin kreativitet till företagets fördel påverkas starkt av ett kontrollerande ledarskap. Inte sakta, men säkert omvandlas det positiva engagemanget till lydnad och trots och arbetsdagarna handlar om hur man ska undvika att bli kontrollerad. Studier visar att ju mer du försöker kontrollera någon desto mer visar den andre att den måste bli kontrollerad. En negativ dans utan slut börjar med ett kontrollerande ledarskap.

För den som gillar kontroll kan det i princip kännas som en omöjlighet att släppa taget. Man har inbillat sig att man måste kontrollera och ha koll på att medarbetarna gör vad de ska. Om man skulle släppa taget så skulle det ändå bara gå käpp rätt åt skogen. Mer fel än så kan man inte ha.

Forskning visar att om du har höga förväntningar på någon och ger tillit kommer personen att göra allt för att leva upp till de uttalade och outtalade förväntningarna. Bästa receptet för att öka medarbetarengagemanget är att låta var och en vara så självbestämmande som det bara går. Som chef är det smart, energibesparande och lönsamt att släppa kontrollen och istället ägna kraften åt att skapa en arbetsplats där alla kan blomma ut. Det krävs bland annat tydliga ramar och en klar riktning, välfungerande arbetsgrupper samt att alla får rätt förutsättningar för att göra ett bra jobb. Därefter är det bara att ge bort tilliten och släppa kraften fri. Vill du veta mer om hur man gör kan du läsa mer i vår bok Frigör kraften med värdebaserat ledarskap. https://businessinspiration.se/bocker/