Business Inspiration | Utan Zlatan lyckades Sverige kvala till VM!
15930
post-template-default,single,single-post,postid-15930,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive
 

17 Nov Utan Zlatan lyckades Sverige kvala till VM!

Nästan hela fotbolls-Sverige trodde att Zlatans delaktighet var ett måste för att Sverige skulle knipa en åtråvärd plats bland gänget som ska till Ryssland i sommar. Men laget lyckades ändå, eller kanske tack vare att Zlatan valde att sluta i landslaget!

Hur kan jag påstå något sådant? Jo för ”Zlatan-fenomenet” finns överallt. I alla organisationer och företag finns det personer som är duktiga på att prestera. De är individualister som gillar att lysa och briljera och som också verkligen är duktiga på sin sak. Samtidigt tar de sig alldeles för stora friheter. De vill ha en egen liten gräddfil där de inte behöver samspela och ta hänsyn till kollegor och ibland inte ens kunderna, utan alla ska anpassa sig efter dessa stjärnor och ha överseende med både det ena och andra beteendet som inte alls rimmar med den företagskultur man egentligen skulle vilja bygga. Och de kommer undan med det för de är ju så briljanta. De sägs till och med vara nyckelpersoner för företaget och utan dessa så skulle det inte gå lika bra…

Några exempel från verkligheten är stjärnsäljaren som slog alla rekord, och fick enorma bonusar utbetalade som hen satte sprätt på i vimlet på Stureplan. Hen var stjärnan. Den som alla ville vara och lära sig av. Till dess att det uppmärksammades att hen hade begått oegentligheter och fick gå på dan.

Eller teknikern som visste precis allt, och var involverad i varje pågående projekt. Hen ville vara med där de hände och ingen annan fick riktigt chansen. Den tekniskt kompetente såg till att hen var den som alla behövde fråga och ändå fick man jaga och jaga, fjäska och be innan man eventuellt fick audiens och i bästa fall kunde få svar på de frågor som man själv och hela projektet var beroende av för att komma vidare. Stjärnan kom till och med undan med att kalla kunden ”dum i huvudet”.

Och det tredje exemplet är stjärnkonsulten som fortfarande har debiteringsrekordet i bolaget. Hen skaffade sig en husvagn så hen kunde bo nära varje pågående uppdrag. Snart var hen skild, utan vänner och hälsan sviktade. Det enda fokuset som hen hade var att debitera så många timmar som det bara gick varje månad. Och fakturorna rasslade iväg. Hen hade inte tid att hjälpa sina kollegor och delade aldrig med sig av inkommande uppdrag. Hen behöll varje litet arbete för sig själv, vare sig det fann tid eller inte. Och varje år under julfesten fick hen ännu en belöning och hela företaget ställde sig upp och klappade och berömde insatsen.

Du har säkert ett eller flera exempel i din närhet. Men vad händer med laget, gruppen eller resten av företaget om en individualistisk prestations-prinsessa eller prins hyllas på detta sätt? Oschyssta beteenden skapar osunda normer och värderingar som sprids som ringar på vattnet. Och om de kommer från en chef eller förebild så sprids de ännu snabbare. I en osund företagskultur så rasar engagemanget avsevärt. En undersökning som Barrett Values Centres har gjort visar att om andelen oschyssta beteenden ökar från under tio procent till trettio procent så dalar engagemanget från 75% till 30%, och tillväxttakten minskar från över trettio procent till elva procent.

Så genom att hylla någon med goda prestationer, och beteenden som inte främjar samarbete eller stödjer företagskulturen så rasar övriga medarbetares engagemang vilket i sin tur leder till att de även presterar avsevärt sämre. Så vad är bäst: Att ha en person som presterar på topp eller en hel grupp om elva personer som gör sitt bästa? Svaret är givet. Eller hur?

Så därför påstår jag igen att laget, gruppen, företaget eller organisationen blir bättre utan hjältar som inte kan samarbeta eller ta hänsyn till sina kollegor. Ni går inte under utan dessa. Tvärtom! De verkliga hjältarna är de som presterar bra, och som också är goda förebilder när de gäller hur man ska bete sig både mot kollegorna, kunderna och andra parter som företaget kommer i kontakt med. Dessa verkliga hjältar finner man inte bland individualistiska prestations-prinsessor eller prinsar. Så frågan är var ni har era verkliga hjältar? De är troligtvis svårare att finna eftersom de inte låter och tar så mycket plats som de som företaget brukar hylla.

I vår bok Frigör kraften med värdebaserat ledarskap guidar vi er bland annat i hur ni skapar en sund och framgångsrik företagskultur. Så varför inte köpa den som julklapp till någon du verkligen gillar!