Business Inspiration | Oavsett om du tror att du kan eller inte – har du rätt
15795
post-template-default,single,single-post,postid-15795,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive
 

10 jan Oavsett om du tror att du kan eller inte – har du rätt

1954 sprang Robert Bannister den engelska milen på en tid under fyra minuter. Året innan hade sju fackmän hävdat att en sådan prestation var fysiskt omöjlig att genomföra. Under de två år som följde gjorde ett femtiotal löpare om samma bedrift och idag har tom en 70-årig man sprungit den engelska milen under fyra minuter!

Studier visar att andras förväntningar på dig påverkar dina prestationer och ditt agerande. Om omgivningen förväntar sig goda resultat och ett vänligt agerande är det stor sannolikhet att det är vad du kommer att leverera.

Dina föreställningar om vad som är möjligt styr dig i hög grad. De bestämmer vilka mål du sätter upp, vilka beslut du fattar och om du kommer att lyckas nå dina föresatser eller inte. Med en alltför begränsande självuppfattning kommer du inte att satsa på det du egentligen drömmer om – du kommer kanske inte ens erkänna för dig själv vad du egentligen önskar eller ge upp innan du ens har försökt.

För att nå dit du vill behöver du utmana dina sanningar. Vanliga mentala hinder är: ”Jag är för gammal.”, ”Jag är för ung.”, ”Jag har inte talang, rätt förutsättningar, ekonomi eller tid.”, ”Jag är inte tillräckligt smart.”, ”Det finns så många andra som kan göra det bättre än jag.” Och så vidare. Hur ser dina begränsande föreställningar ut? Är du redo att utmana dessa?

Första steget är att tänka utanför boxen, stretcha tankarna och sätta upp nya mål. När vi är unga och har hela livet framför oss är det många gånger enklare. En kollektiv föreställning är att vi upp till en viss ålder har chansen att lära oss nya saker, utvecklas och pröva nya saker. När vi sedan uppnått den digra åldern av 30-35 år ska vi ha hittat vår plats. Och därefter är resten av livet en upprepning av det som vi redan gjort. Inte särskilt stimulerande eller livgivande. Eller vad säger du?

Samtidigt vet vi numera att hjärnan är plastisk och förändringsbar genom hela livet. Du kan utveckla nya förmågor och beteenden livet ut. Ett viktigt behov som vi har är också att lära oss nya saker, utvecklas och utmanas. Annars blir vi uttråkade.

Mål ger mening i livet. Ett årsskifte är ett utmärkt tillfälle att stanna upp och summera det senaste året. Fundera vad du gjort bra och vad du kan lära dig av det som hänt. Och därefter sätta upp nya mål inför det kommande året. Och varför inte utmana dig själv lite extra i år?