Business Inspiration | Sunda värderingar skapar ett större engagemang och en högre tillväxt
1359
post-template-default,single,single-post,postid-1359,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive
 

14 apr Sunda värderingar skapar ett större engagemang och en högre tillväxt

Häromdagen diskuterade jag gällande normer och värderingar i ett sammanhang där jag ingår. Jag berättade att för mig är det viktigt att alla har samma värde, att samma rättigheter och skyldigheter gäller för alla. I teorin var vi helt och hållet överens. Men i praktiken gäller något annat. Då har en del personer. De med goda individuella prestationer en egen gräddfil. Där de står över de gemensamma spelreglerna, tar sig friheter och prioriterar de egna behoven framför samspelet med övriga.

När man säger en sak och gör en annan blir det otryggt i gruppen. Många talar om öppenhet, men om någon tar upp det som alla går och retar sig på i det tysta, blir den utvisad i kylan. Och i andra fall talar chefen om respekt, men kommer alltid själv för sent till mötet och pratar i telefon under sammankomsten.

I de här fallen är det inte sunda framgångsrika normer som styr samarbetet utan osunda värderingar har tagit över arenan. Istället för lika värde är det diskriminering som gäller. Istället för öppenhet är det locket på som gäller. Och så vidare. Det blir otryggt istället för tryggt. Tilliten försvinner. Och skitsnacket sätter igång.

I de värderingsmätningar som vi gör i samarbete med Barrett Values Centre får ni en fingervisning om vilka faktiska värderingar som gäller i ert samarbete. Och hur stor del av dessa värderingar som är sunda och framgångsrika. Mätningarna har visat att medarbetarengagemanget och tillväxttakten är betydligt högre hos företag med värderingar som gynnar samspelet. Företag med 95 % sunda normer har ett medarbetarengagemang på över 75 %. I jämförelse med de som har 75 % sunda normer och ett medarbetarengagemang på cirka 40 %. Givetvis gör engagemanget skillnad på sista raden. Och tillväxttakten är 3 gånger så hög för de företag som har en stor andel sunda värderingar.

Om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med värderingsmätningar eller att skapa en framgångsrik kultur är du varmt välkommen att höra av dig.